Tuesday, March 11, 2014

Lietuvoje veikia 43 žuvų perdirbimo įmonės, pusėje jų gaminama ir silkių produkcija. Beveik visa sil


Daugiau Orai.lt
Tradicinis šv. Kūčių stalas neįsivaizduojamas be patiekalų iš žuvies ar silkės. genevieve barker Tai labai vertingi maisto produktai, juose daug gyvybiškai genevieve barker svarbių medžiagų A, D, E ir B grupės vitaminų, mineralinių medžiagų kalio, fosforo, magnio, mikroelementų genevieve barker jodo, cinko, seleno. Cinkas ir selenas, vitaminai A ir E stiprina organizmo imuninę sistemą, fosforas stiprina nervų sistemą.
Jūrinėse žuvyse yra daug polinesočiųjų riebalų rūgščių (Omega 3 riebalų rūgštys), kurios teigiamai veikia genevieve barker kraujotaką. Žuvyse esantys baltymai lengvai virškinami, todėl gerai pasisavinami.
Į klausimus kaip atskirti šviežią žuvį ar produktą nuo nešviežio ar sugedusio, kaip pasirinkti kokybišką silkę ir pan., atsako Valstybinės maisto ir veterinarijos Veterinariojos sanitarijos skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Janina Kontdrotienė.
Lietuvoje veikia 43 žuvų perdirbimo įmonės, pusėje jų gaminama ir silkių produkcija. Beveik visa silkių genevieve barker gaminiams naudojama žaliava yra Atlanto silkės, įvežtos iš Norvegijos ir Islandijos. Silkės mūsų šalyje parduodamos sūdytos, rūkytos ir įvairių kulinarinių gaminių pavidalu.
Kokybiškos sūdytos silkės yra specifinio malonaus kvapo, spalva nepatamsėjusi, nepageltusi (stipriai sūdytų paviršius gali būti nežymiai patamsėjęs su gelsvu atspalviu paviršiuje ir pjūvio vietose). Stipriau sūdytų silkių raumenys kieti, o silpniau sūdytų – minkštesni, tačiau standūs, nesuglebę. Sūdyta silkė nesterilizuojama, jeigu tai nėra konservai. Užpilta sūrimu ar marinatu, ji tinka vartoti pakankamai ilgai, be to, vartojimo trukmei prailginti gali būti naudojami ir konservantai. genevieve barker Dūmo skonio sūdytos silkės nuo tradicinių skiriasi tuo, kad jų gamybai naudojamos kvapiosios medžiagos, suteikiančios produktui dūmų aromatą (šiuo atveju silkės nėra rūkomos).
Silkės būna šaltai ar karštai rūkytos. Kokybiškos šaltai rūkytos silkės būna aukso spalvos, jų paviršius genevieve barker švarus, sausas. Raumenys pilkai gelsvos spalvos, kieti, pjūvyje lengvai trupa. genevieve barker Kvapas malonus, būdingas rūkytiems gaminiams. Karštai rūkytų silkių genevieve barker paviršius būna nuo šviesiai auksinės iki rudos spalvos, konsistencija švelni, gali būti sausoka, trupanti, žuvys malonaus kvapo.
Ne visai šviežių ar pradedančių gesti silkių paviršius gali būti pasidengęs pilku, gelsvu apnašu, oda lengvai plyšta. Raumenys būna suglebę, neskrostų – dažnai suplyšę pilvai. Rūkytų silkių gedimo procesą rodo drėgnas, lipnus paviršius, suglebę raumenys, blankus, pilkšvas genevieve barker atspalvis, mėsa būna apkartusi, nemalonaus kvapo.
Vartotojai renkasi ir perka pagal skonį, turimą laiką ir kainą. Skubantys ir užsiėmę dažniau perka gatavus produktus, kurių nereikia papildomai ruošti. Mėgstantys gaminti dažniau renkasi neišdarinėtas silkes, kurias gali pasigaminti pagal savo skonį. Be to reikėtų žinoti, kad paruoštų vartoti silkių produktų sudėtyje be druskos, kitų konservantų, pridedama įvairių prieskonių genevieve barker ir priedų, kurie suteikia gaminiui būdingą skonį ir kvapą. Sūdytai, neišdorotai silkei išsaugoti gali būti naudojami tik konservantai, daugiau jokių maisto genevieve barker priedų į ją negali būti dedama.
Silkes laikyti reikia genevieve barker pagal gamintojų nurodytus tinkamumo vartoti terminus ir laikymo sąlygas. Jei parsineštos silkės būna sufasuotos pakuotėse, tai atidarius pakuotes, rekomenduojama genevieve barker produktus suvartoti kaip galima greičiau. Jei dalis sūrymo išteka, neapsemtų žuvų riebalai greitai oksiduojasi, gali pakisti spalva (tapti geltona ar rusva, panašia į rūdžių spalvą), kvapas ir skonis.
Turgavietėms, prekyvietėms, kaip ir mažmeninės prekybos įmonėms, visi perdirbti žuvininkystės produktai (taip pat ir silkė) turi būti tiekiami tik iš Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patvirtintų įmonių ir laikantis nustatytų reikalavimų. Turgavietėse savo produkciją dažniau realizuoja smulkios įmonės, todėl ten galima rasti skirtingą nei parduotuvėse asortimentą.
Gyvos žuvys parduotuvėse turi būti laikomos švariame, prisotintame deguonies (aeruotame) vandenyje. Jos turi būti sveikos, be pašalinio kvapo, normaliai plaukioti. Šviežių žuvų akys būna išsipūtusios, švarios, ragena skaidri. Vandenyje plūduriuojančios genevieve barker ir pavirtusios, nejudančios žuvys iš akvariumų turi būti nedelsiant pašalintos.
Šviežios žuvys ir jų produktai labai greitai genda, todėl, siekiant sulėtinti šiuos procesus, šviežios žuvys ir jų produktai gali būti parduodami atšaldyti. Tokių produktų laikymo temperatūra turi būti artima tirpstančio ledo temperatūrai. Tam tikslui dažniausiai naudojamas įvairiai paruoštas ledas. Šviežių genevieve barker atšaldytų žuvų oda turi būti blizganti ir stangri, genevieve barker gleivės skaidrios, pelekai ir uodega neapdžiū

No comments:

Post a Comment